Gâteau moelleux au Monbazillac

De winterse omstandigheden en het restantje Monbazillac in de wijnkoelkast deden mij opeens weer aan het ijskoude kerstdessert denken. Het kliekje wijn, destijds de mooie begeleider van het dessert, lag als een vineuze relikwie te wachten op zijn lot. Een glas zoete wijn solo drinken, had niet mijn voorkeur, er hoorde toch echt een begeleidende spijs bij. Wat te doen met het restant van deze roemruchte wijn? Een wijn die bovendien veel te mooi is om door de gootsteen te spoelen en ook nog eens een wijn met een goed verhaal. Het verhaal over Monbazillac en het magische proces van de pourriture noble, edele rot, schreef ik voor het platform Kijk, Zuid-Frankrijk! en lees je hier: Monnikenwerk: de edelzoete wijn van Monbazillac

Waardige bestemming

Par hasard verscheen er in een van mijn social media-tijdlijnen een Corsicaans recept voor een gâteau moelleux au muscat, een zachte cake met de AOP Muscat du Cap Corse. Een delicate, natuurlijk zoete en zeer aromatische wijn van muscat à petits grains, afkomstig van het meest noordelijke puntje Corsica, de ‘vinger’ land die boven de romp van het Ile de Beauté eigenwijs omhoog steekt richting vaste land van Frankrijk.

Wat met Muscat kan, moet ook met Monbazillac kunnen, was mijn gedachte. Beide wijnen zijn immers delicaat, natuurlijk zoet en aromatisch. Het was nog even spannend of het restje wijn nog voldoende was om zijn fijne aroma’s aan de cake te schenken. Dat is Bacchus verzoeken: heb je eindelijk een waardige bestemming gevonden als laatste rustplaats voor de vineuze relikten, is de hoeveelheid misschien niet genoeg. Een snelle ingredientencheck van de receptuur leerde dat er 15 cl Muscat nodig was. Met trillende handen schonk ik het restje wijn in de maatbeker. Pff, er was nét genoeg Monbazallac over.

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 150 gram rietsuiker
 • 1 mandarijn of sinaasappel (of een citroen). De rasp van een mandarijn of sinaasappel. Ik gebruikte in mijn recept mandarijn (vanwege de overeenkomstige aroma’s in de Monbazillac) en een klein beetje van de sinaasappel.
 • 15 cl Monbazillac (of andere dessertwijn)
 • 3 eieren + 1 eigeel
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 10 cl olijfolie
 • een mespunt zout

Zo maak je deze cake

 1. Verwarm de oven voor op 150°C.
 2. Zet alle ingrediënten klaar.
 3. Meng de bloem met de gedroogde gist en voeg een mespunt zout toe.
 4. Klop in een andere kom de eieren en het eigeel met de rietsuiker tot een schuimige massa.
 5. Voeg de citrusrasp toe aan het ei-suikermengsel.
 6. Schenk tijdens het kloppen de wijn erbij en vervolgens de olijfolie totdat alles mooi gemengd is.
 7. Voeg het meelmengsel beetje-bij-beetje toe.
 8. Doe het mengsel in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm. Bak de cake in ongeveer 45 minuten op 150°C. Let op: niet iedere oven is hetzelfde. Controleer dus de gaarheid met een breipen of satéprikker tegen het einde van de baktijd. Als deze er niet ‘schoon’ weer uitkomt, heeft de cake nog iets langer nodig.
 9. Laat de cake afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.

Bon appetit! Zo kwam alles toch nog goed en rustte het restje Monbazillac zacht in een weelderige cake. Een waardige bestemming. Schroom niet om het recept met restjes van andere dessertwijn te proberen.

Meer weten over de prachtige Monbazillac van Château Vari? Zie www.chateau-vari.com of via Wijnkoperij Okhuysen: www.okhuysen.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.