Zondag 9 april 2017
De zondagochtend is ingetogen stil. Een tamelijk ijzige mist hangt zacht zichzelf te zijn boven een nog slapend Nederland. Langzaam maar zeker verovert de opkomende zon schuchter haar positie en streelt de vroege ochtend: een prelude voor een veelbelovende week.
Eenzelfde schuchterheid zien we bij de studenten van de Wijnacademie. Onwetend, nieuwsgierig en hongerig naar praktijkkennis, met een enorm ontzag voor Bourgogne & Champagne-specialist Crum en oude rot in het vak Jakobs, rollen ze een voor een de bus in. C’est parti, het schoolreisje 2.0 naar het mooiste wijnpretpark van de wereld kan beginnen!
Het klasje is divers van samenstelling en varieert van jong spul met een tomeloze energie tot de oudere jongeren met veel levenservaring, van veelbelovende wijnprofessionals tot gepassioneerde wijngekken. Ze komen uit alle uithoeken van Nederland: van Noordwolde tot Burgh Haamstede, van Sint Odiliënberg tot Edam. Allen met maar één doel: alles te weten komen over het heilige der heiligen, het beloofde wijnland, daar waar de geschiedenis van de wijnbouw diepgeworteld is en terroir een begrip is.
Ze zijn in goede handen. Juf Klazien kent haar pappenheimers en trekt de touwtjes stevig aan. Jammer genoeg is zij het maandagochtendbelletje vergeten in te pakken. Soit. Meester Frank heeft aanvankelijk gepast als begeleider, maar is vanwege het grote aantal belangstellende leerlingen gevallen voor de vleiende en smekende woorden van Klazien. Geen idee hoeveel en welke steekpenningen hiervoor geboden zijn, maar gezien het te bezoeken gebied is het niet heel erg moeilijk voor te stellen welke kelderschatten voor hem in het vooruitzicht liggen…
Tsja, en dan hebben wij ook bourgogne-en champagneprofessor Gert Crum in ons midden. Zijn charisma en het nog altijd zeer beeldende college van enige maanden geleden is in ons geheugen binnengedrongen als de wortels van een wijnstok in de kalkbodem van Bourgogne, is in ons brein opgezogen als water in de krijtbodem van de Champagne.
Chauffeur Derk is zeer ervaren en heeft dit kunstje al vaker geflikt. Hij is van het type dat niet heet of koud wordt van lastige situaties. Zelfs wanneer Gert de routeplanner van de bus overruled met de informatie van de landkaart in zijn hoofd en plotsklaps “we gaan hier rechts” roept op het moment dat de rotonde al bijna driekwart genomen is, blijft hij stoïcijns en stuurt soepel de gewenste richting in. Ook het motorisch akkefietje met de bus halverwege België (“iets met de turbo?”) fikst hij binnen de tijdsspanne van een tussenstop. Hij is een Held!
Kringgesprek
De dag glijdt verder en nu de bus voldoende power heeft om de kuitenbijters in de Ardennen zonder mokken te bedwingen, vinden meesters en juf het tijd voor het kringgesprek, waarin iedereen de kans krijgt om zich voor te stellen op het ‘podium’ voorin de bus. Eenmaal in Frankrijk, blijkt de door de wijnkinderen (zeer open) verstrekte informatie van onschatbare waarde te zijn. De sommeliers onder ons worden naar voren geroepen voor een wel zeer belangrijke taak: zij dragen vanaf nu aan de titel ‘bus-sommelier’! In plaats van de obligate schoolreisjes-limonade komen er plastic glazen uit de bagagerekken en wordt er een fijn glas witte wijn geschonken. Uit Bordeaux, dat wel…maar er is niemand die het uitspuugt. Wát een feestelijk begin!
Eindelijk in Frankrijk
Thionville, Metz, Nancy en Toul dienen zich aan en met Toul ook het eerste Crum-college over de Côtes de Toul. Eenmaal bij Dijon gaat het intens kriebelen: in de verte zien wij het silhouet van de Côte d’Or opdoemen. Precies volgens schema zijn we in Beaune en hebben we een uurtje om ons te installeren (of alvast een van de zonnige terrassen te verkennen) in het uiterst comfortabele hotel Henry II, slechts op enkele stappen verwijderd van de toegangspoort tot het sfeervolle centrum van Beaune.
La la, la la, la la la la la la
De avond is voor eten, drinken en zingen in restaurant Le Conty, Rue Ziem in Beaune, op zo’n tien minuten lopen van het hotel, gelegen in het historische centrum van Beaune. In de 16e eeuwse cave laat chef Laurent Parra ons smullen van traditionele, regionale specialiteiten: jambon persillé, confit de canard, regionale kazen (Brillat-Savarin, Epoisses). Bij de ham drinken we een Bouzeron 2014 Domaine A. et P. de Villaine. De eend laat zich begeleiden door Givry 2015 van Chanson. De kaas harmonieert met de Mercurey ‘Les Closeaux’ 2014 van Domaine de L ‘Europe Guy Cinquin & Chantal Côte. Het dessert (panna cotta) werd begeleid door een Crémant de Bourgogne.
De wijn stroomt rijkelijk, de hongerige maagjes van de wijnstudenten vullen zich met verrukkelijke spijzen. Van het zalig zachte gekonfijte eendenboutje blijft geen vezel achter op het bot. De tongen raken los, het is tijd om te zingen:
La la
La la
La la la la lá la
La-la-la
La-la-la
La la la
(bis)
De jongste studenten, nog immer bruisend van jeugdige energie of regionaal gewend aan lange nachten en de meest stoere senioren van het gezelschap besluiten de reeds ten einde lopende dag nog even voort te zetten in een wijn- of karaokebar om ‘af te wijnen’ of -ter afwisseling- ‘af te pilsen’. À demain!
Maandag 10 april 2017
Hotel Henry II serveert een uitstekend ontbijt: verrukkelijk luchtige croissants en pains au chocolat om geheel in Franse sferen te raken, eieren in uiteenlopende verschijningsvormen (zelf koken of roerei met spek en worstjes), vers fruit, gezonde granen, yoghurt. Energiebommetjes om de hele ochtend mee door te komen. Een stralende voorjaarsdag lacht ons toe: het vroege ochtenduur is nog fris, maar de wind heeft een snipperdag genomen en de zon wint snel aan kracht. Geheel volgens verwachting staat de gedisciplineerde groep keurig op het afgesproken tijdstip bij de bus te trappelen om de Côte Chalonnaise te verkennen. Dienstmededeling: de groep is dermate groot, dat het nodig is om ook het toiletbezoek te managen: het ‘gespreid plassen’ zal de komende dagen regelmatig een beroep doen op onze blaas en het groepsgeduld.
Mobiel college
De start van het mobiele college van Gert is onze verblijfplaats Beaune, dé wijnhoofdstad van de Bourgogne. Beaune ligt tussen de vlakte van de Saône en de Côte de Beaune. In de 18e eeuw werden de eerste handelshuizen gesticht en nog steeds zijn er toonaangevende handelshuizen te vinden: Joseph Drouhin, Louis Jadot en Bouchard Père et Fils. Goed zichtbaar is dat planologen in de jaren ’70 niet goed hebben opgelet tijdens hun lessen economische geografie: de stad heeft zich uitgebreid richting de Côte de Beaune in plaats van de vlakte richting Saône: het is bizar dat de lelijke flats gebouwd zijn op uitstekende bodem…
We rijden in zuidelijke richting en zien in de verte Pommard, Volnay, Monthélie en Meursault. Later deze week zullen we dit gebied nader verkennen. Gert heeft speciaal voor ons geregeld dat er een enjambeur de weg is opgedraaid, zodat we dit wijnbouwvoertuig en de omgeving goed kunnen observeren.
Het blijkt vandaag (en ook de rest van de week) nationale wegwerkdag te zijn in de Bourgogne, zodat er met regelmaat een beroep gedaan wordt op de stuurmanskunst van Derk en Gert zich ontpopt tot ware bemiddelaar met opzichters, waarbij hij zo nodig de hele infrastructuur herstructureert en verhit loopt te redderen met hekken en pylonnen.
Côte Chalonnaise
De Côte Chalonnaise strekt zich uit over de lengte van 25 kilometer. De wijngaarden liggen verspreid in het gebied, er is hier geen doorlopende heuvelwand. Dus zien we ook andere vormen van landbouw: veeteelt en de intens gele koolzaadvelden. Vlak ten zuiden van Chagny ligt Bouzeron, de beste gemeente voor de productie van aligoté-wijnen. Ten zuidoosten van Bouzeron vinden we Rully (30 ha) met een prachtig kasteel: Château de Rully. Tweederde deel van de productie is hier wit. Vanwege de veelal hoge zuurgraad van de druiven, wordt hier ook veel Crémant de Bourgogne gemaakt. We passeren het gehucht Fontaines, waar een onderzoekswijngaard is en geëxperimenteerd wordt met klonen. Even later volgt Givry (280 ha), waarvan 85% van de productie rood is en veel wijngaarden ommuurd zijn (clos). Producenten om te onthouden: Domaine François Lumpp en Domaine Clos Salamon. We maken een korte tussenstop in het prachtig gelegen Montagny.
De productie is hier voornamelijk wit: tweederde deel is premier cru, met dank aan de Duitsers die in W.O II het stelsel van premier cru hebben uitgewerkt. Goede producent is Domaine Stéphane Aladame (via Okhuysen).
Mercurey is de grootste appellation van de Côte Chalonnaise (630 ha). Het grootste deel van de productie bestaat uit rode wijnen (90%). Het gebied is stervormig (5 uitstulpingen naar alle kanten), dus alle exposities komen hier voor. Er zijn 32 climats als premier cru erkend (is 1/3 deel), Mercurey kent geen grands crus. Veel wijngaarden hebben ‘clos’ in de naam: het zijn van oorsprong ommuurde wijngaarden.
Château de Chamirey – Mercurey
We brengen een bezoek aan het Château de Chamirey van Domaines Devillard, dat mooi gelegen is buiten het dorp Mercurey (lintbebouwing!), waar we hartelijk ontvangen worden door Amaury Devillard en zijn team.
De familie leidt 4 verschillende domaines:
- Domaine du Château de Chamirey, de ‘wieg’ van de familie.
- Meer naar het noorden ligt het prestigieuze Domaine de Perdrix in Nuits-Saint-Georges, het hart van de Côte de Nuits.
- Domaine de la Ferté in Givry,
- Domaine de la Garenne van de familie Beaumont (de schoonfamilie) in Mâcon-Azé.
Het is niet alleen de wijnbouw, waarop de Devillard’s zich richten: de familie draagt het oenotourisme een warm hart toe en heeft een table d’hôte geopend in de verbouwde oude cuverie uit de 17e eeuw, op enkele meters van het indrukkende kasteel (privéterrein) en de kasteeltuin, waar je vanaf het prachtige terras op het zuiden een wijds uitzicht hebt op Mercurey en de 13e eeuwse kerk Saint-Symphorien. Voor wie langer wil blijven: er is een zeer comfortabele gîte te huur. Vanaf het terras van dit fraaie verblijf heb je een 180 graden uitzicht over de wijngaarden van de 1er cru ‘Clos du Roi’. Kleine bourgondische knipoog: de gîte heeft een half ondergrondse cave, een sfeervolle plek voor een copieus diner.
We wandelen langs het kasteel en door een gedeelte van de tuin, waar het voorjaar zich al uitbundig laat zien, langs geurige seringen en oude bomen. Amaury neemt ons mee in zijn uitleg over de expositie van de wijngaarden, de lokale geologie en terroirverschillen die het karakter van de wijn typeren: er zijn percelen met kalk en klei, maar ook het percentage ijzer in de bodem wisselt. Het domaine (37 ha, 27 ha rood en 10 ha wit, waarvan 15 ha premiers crus (7):
Mercurey blanc :
-Mercurey ‘En Pierrelet’
-Mercurey Premier Cru La Mission = monopole van Domaines Devillard
Mercurey rouge :
-Mercurey Premier Cru Les Ruelles =monopole van Domaines Devillard
-Mercurey Premier Cru Clos du Roi
-Mercurey Premier Cru, Cuvée ‘Les Cinq’
-Mercurey Premier Cru Champs Martin
-Mercurey Premier Cru En Sazenay
-Mercurey Premier Cru Clos Lévêque
De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar en de plantdichtheid is 10.000 stokken per hectare. Goed zichtbaar is dat de wijngaard tiptop onderhouden is: de voorzichtig uitbottende wijnstokken staan er gelikt bij, de grond is netjes geploegd. Kortom, hier is volop aandacht voor de druiven, iets dat ook terugkomt in het motto van de familie Devillard: “Je maakt alleen goede wijn wanneer je goede druiven hebt”.
We wandelen met Amaury naar ‘Clos du Roi’ en zien de plastic lokdoosjes met feromonen ten behoeve van de ‘confusion sexuelle’ aan de geleidingsdraden hangen.
En dan is het eindelijk tijd om te proeven!
Witte wijnen:
- Bourgogne Chardonnay ‘Le Renard’ 2014: fris, met een bite, waarin we de ‘salinité’ van het terroir herkennen.
- Château de Chamirey Mercurey 1er Cru La Mission 2013: de 18 maanden houtrijping sijpelt heel subtiel door in deze rijke en volle wijn.
Rode wijnen:
- Château de Chamirey Mercurey 1er Cru Les Ruelles 2013: Subtiel hout, fijne smaak van kersen en veel diepte in de wijn. De bodem bevat ijzer (en dat proef je) en heeft een goede drainage.
- Château de Chamirey Mercurey 1er Cru Clos du Roi 2013: Mooie zuren, zachte tannines, fruitig en sappig, kruidige afdronk. Terroirexpressie (80% klei, 20% kalk) goed waarneembaar.
- Domaines des Perdrix Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Perdrix 2014: uit het dorp Prémeaux, ijzerhoudende grond. Dit climat ligt mi-coteau, bodem is mix van kalk en klei. Deze wijn heeft veel lengte en concentratie, fruit (kers), zoethout. Intense smaak, zonder de elegantie te verliezen.
De buren van de familie Devillard
De gasten van vandaag zijn Roelof en Marlon Ligtmans van Domaine de la Monette, de buren van Domaine Château de Chamirey. De familie Ligtmans is in een enorm tempo ingeburgerd in Mercurey. Roelof was penningmeester van Saint-Vincent Tournante dit jaar (en heeft het nog altijd druk met de financiële afwikkeling ervan). Buurman Amaury was president van dit spektakel. Elk jaar komen eind januari de wijnbouwers van ieder dorp samen om de beschermheilige van de wijn (de heilige Vincent) te bedanken en zijn bescherming te vragen voor de volgende oogst. De wijnridders (La Confrérie des Chevaliers du Tastevin) hebben dit wijnfeest uit de Middeleeuwen nieuw leven in geblazen. Iedere editie vindt in een ander dorp plaats, vandaar de toevoeging ‘tournante’. Het hele weekend wordt er van alles georganiseerd: van processie tot gezamenlijke maaltijd. Er komen elk jaar zo’n 40.000 bezoekers op af.
Domaine de la Monette
Domaine de la Monette is meerdere generaties het eigendom geweest van een familie uit Lyon. Roelof en Marlon hebben het domein in 2007 gekocht. Nadat ze de benodigde diploma’s gehaald hadden aan het Lycée Viticole de Beaune kochten ze in 2008 hun eerste percelen wijngaard. Met succes: de oogst van 2009 was direct goed. Het doel is om wijn te maken volgens een zo natuurlijk mogelijk proces: door het verminderen van het aantal behandelingen en de dosering van bestrijdingsmiddelen, het bevorderen van de biodiversiteit in de wijngaard, revitalisatie van de bodemflora en -fauna en wijnbereiding met zo weinig mogelijk ingrepen.
We proeven Bourgogne Aligoté Très Vieilles Vignes ‘Les Potets’ 2015: een biologische Aligoté van oude stokken. Mijn mening over Aligoté (veelal niet spannend, weinig smaak) wordt bijgesteld: dit is een intense, maar toch lichtvoetige wijn, waarin citrusvruchten en wit fruit samen een vreugdedansje maken. Heerlijk fris en niet te veel alcohol.
Dejeuner
Na de proeverij worden we getrakteerd op een heerlijk lunchbuffet: sandwiches, escargots, zalm, jambon persillé, schattige spanen doosjes met oeufs meurettes, kaas…uiteraard begeleid door een mooi glas wit Château de Chamirey Mercurey 2015 en Château de Chamirey rouge 2014. Tevens maken we kennis met Rully ‘Clos de Remenot’ 2015 van Derk Lemstra, geproduceerd door Stéphane Briday. Deze wijngaard is in het bezit van Derk Lemstra en zijn vrouw. Toen zij dit woonhuis vonden, kregen zij de mogelijkheid om ook de gehele clos te kopen. De ommuurde wijngaard bezit een uniek terroir. Ook al is deze wijngaard niet geklasseerd als premier cru, volgens wijnmaker Briday is dit een van de beste wijngaarden uit het gebied. Bovendien is de gehele clos (0,5 ha) in het bezit van één enkele eigenaar en daarmee officieel een monopole. En daar zijn er niet zoveel van in de Bourgogne!
Het valt niet mee om afscheid te nemen van deze goddelijke plek, het uitzicht, de rustgevende stilte, de enorme gastvrijheid van Amaury en zijn familie en de schoonheid van het kasteel: we moeten verder, maar ik weet het zeker: hier moet ik een keer terugkeren!
We gaan weer richting het Noorden, langs het Canal de Bourgogne en de voie verte, de groene fietsroute langs het kanaal en lieflijke dorpen, welke start in Beaune en eindigt in Cluny.
Santenay komt voorbij, en mocht je er willen eten: Le Terroir is hier het beste restaurant. We passeren Chassagne-Montrachet en het Château de Chassagne (van de familie Picard). Even verder ligt Saint Aubin: een wat onbekendere en kleinere appellation, waarvan de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is. Zuidelijk grenzen de wijngaarden aan Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet, met in de diepste punt de Premier Cru wijngaard En Remilly. De heuvel Mont Rachet vormt daar de enige scheiding tussen En Remilly en de beroemde wijngaard Chevallier-Montrachet.
Meursault dient zich aan en Gert deelt ons zijn prille ervaringen met dit wijndorp pur sang: zoete herinneringen aan de tijd dat hij hier bij toeval op zijn fiets langs reed, op de camping municipal overnachtte en zich verbaasde over de intrigerende ‘heesters’ die hij om zich heen zag: zijn liefde voor de wijn en de Bourgogne was geboren! Het college over de vele premiers crus valt bijna niet te notuleren: Perrières (ultiem!), Les Genevrières (wanneer je ooit indruk wilt maken bij de sommelier: de hoger gelegen percelen (dessus = links van de weg = op de helling) versus de lagergelegen delen (dessous = rechts van de weg = vlakker), Le Limousin. Fijne producenten zijn: Bouzereau et Filles (wijnboerendochters!), Domaine Rougeot, Domaine Jacques Prieur, Pierre Morey. Via Monthélie, Volnay en Pommard komen we weer in Beaune en Savigny-lès-Beaune.
Jean Féry et Fils – Echevronne
In Savigny-lès-Beaune is een bezoek gepland met Jean-Louis Féry, bij het climat Ez Connardises. Dat het weer in dit deel van de Bourgogne grillig kan zijn, zien we nu met eigen ogen: de zo keurig door Jean-Louis gedekte houten tafels bij zijn cabanne op een smalle strook gras tussen zijn wijngaarden, zijn letterlijk weggewaaid. In Mercurey was het nog stralend mooi lenteweer, terwijl het 40 km verder bliksemt, dondert, regent en stormt! Als we Jean-Louis Féry ontmoeten, zien we de flarden tafelbedekking in het prikkeldraad hangen als stille getuigen van het onheil.
Het enthousiasme van Jean-Louis Féry laat zich echter niet verpesten door een regenbuitje. De hapjes houden wij tegoed en zijn boeiende verhalen zijn totaal niet weg gewassen door deze plotselinge oprisping van de natuur. Hij vertelt ons hoe lastig het is in de Bourgogne om nieuwe percelen aan te kopen, omdat deze ooit in het bezit gekomen zijn via erfenissen en de eigenaar veelal ver weg woont (Parijs, Zwitserland). Het gaat een wijnboer als Féry aan het hart om te zien hoe sommige eigenaren hun percelen met het meest mooie terroir verwaarlozen. Echter, de aanhouder wint en door zijn volhardendheid (waarbij het een voordeel was dat hij advocaat is) is het toch gelukt om het naastgelegen perceel te verkrijgen.
We rijden van Savigny-lès-Beaune richting Echevronne, langs de Cortonheuvel. Wat is het mooi om deze heuvel steeds van een andere kant te aanschouwen.
De lesstof uit het boek komt op deze manier echt tot leven: het met eigen ogen zien, zegt zoveel meer dan tekst. Eenmaal bij het Domaine, worden wij warm welkom geheten door Jean-Louis Féry en zijn familie die een tiental hectares exploiteert van de Côte de Nuits tot de Côte de Beaune (20 AOC’s waaronder Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Vougeot, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Hautes-Côtes-de-Nuits, Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Corton grand cru.
De binnenplaats is ingericht als ontvangstruimte en proeflokaal: op de grote tafel van wijnvaten wordt nog in allerijl een ontroerend detail geplaatst: een bordje met de tekst “Bienvenue Gert Crum et amis”. Aan alles is gedacht en dat raakt me.
Het devies van de Féry’s is: wijnbouw met respect naar de natuur en de omgeving, met een minimum aan ingrijpen op het proces om wijnen te verkrijgen met een eigen persoonlijkheid.
De diepe overtuiging en visie van Jean-Louis Féry is dan ook dat het de goede druiven zijn die een goede wijn maken! En natuurlijk: c’est le terroir qui fait la différence. Elk terroir heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen identiteit, welke afhangt van veel criteria: bodem, onderbodem, expositie ten opzichte van de zon, de steilte van de helling.
Jean-Louis neemt ons mee in de geschiedenis van de familie: zijn vader, Jean Féry en zijn moeder Marcelle Jacob kregen vier kinderen die zeer gestimuleerd werden om zich verder te ontwikkelen. De oudste zoon, Jean-Louis, werd advocaat in Lyon, maar bleef altijd nauw verbonden met het bedrijf van zijn ouders. In 1998 gaat vader met pensioen en neemt Jean-Louis het bedrijf over. Hij is een groentje op wijnbouwgebied, maar koopt een tractor, bouwt een cave en cuverie en gaat aan de slag.
We voelen allemaal dat de band die Gert heeft met deze familie erg bijzonder is. En dat zien we wanneer Marcelle, ter gelegenheid van ons bezoek – keurig in de kleren, zorgvuldig opgemaakt en gecoiffeerd- de stenen trap van het familiehuis naar de binnenplaats afdaalt aan de arm van ‘haar’ lease-zoon Gert…
Naar mate het bezoek vordert, des te groter het respect voor de vrouw op de zeer respectabele leeftijd van 95 jaar. Ze is het stralende middelpunt van ons bezoek, wordt op handen gedragen en zingt tijdens een ontroerende tête-à-tête het door een van de zangers in ons midden ingezette ‘Plaisir d’amour’ met vaste maar frêle stem mee.
Na een rondleiding en uitleg over het oogstproces en vinificatie, volgt een geweldige proeverij:
Witte wijnen:
- Pernand-Vergelesses ‘Les Combottes’ 2014
- Chassagne-Montrachet 1er cru Abbaye de Morgeot 2011
- Savigny-lès-Beaune 1er cru Les Vergelesses 2012
Rode wijnen:
- Bourgogne Côtes de Nuits 2015
- Gevrey Chambertin 2012
- Vosne-Romanée ‘Aux Réas’ 2014
De stemming stijgt, ook omdat de zon ons nog altijd stralend toelacht, maar vooral omdat Jean-Louis en zijn team ons zulke mooie wijnen laat proeven. Na de ‘geplande’ wijnen volgen nog bijzondere flessen uit het privébezit van de familie:
- Een zeer mooie witte wijn: Savigny-lès-Beaune Les Vergelesses 1er cru 1989
- magnum Bourgogne Côtes de Nuits uit 1990 (zonder etiket).
Uiteraard worden deze voorgeproefd door Marcelle en zij schroomt niet om een wijn die niet meer goed is, af te keuren en stuurt haar zoon nogmaals de kelder in.
De namiddag vordert en Jean-Louis heeft de een na de andere verrassing in petto voor ons. Zeer ontroerend is het moment waarop Gert, onder begeleiding van moeder Marcelle, het fraai geschilderde portret van het karakteristieke gezicht van Jean Féry onder ogen krijgt.
Wij zijn er getuige van…en even heel erg stil met z’n allen. En er komt nog meer wijn uit de kelder. Het bezoek loopt enorm uit, maar niemand die dat erg vindt: wat een gastvrijheid, wat een ongelofelijk gepassioneerde en lieve mensen…
La la, la la, la la la la la la
De bus rijdt dan ook, met een pitstop bij het hotel, linea recta naar ons dineradres: L’Auberge du Vieux Vigneron van Jean-Charles Fagot in Corpeau, waar het smullen is van een terrine van kwartel (met een fantastische Chablis 1er Cru Les Vaillons 2014 van Joseph Drouhin),
Kip met een lobbigdikke kaassaus begeleid door (hoe kan het ook anders…) Côtes de Nuits-Villages ‘Clos de Magny’ 2015 van Jean Féry et Fils.
Bij de kaas (een hevig rijpe Epoisses en een zijdezachte Délice de Pommard met mosterdzaad) Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes van Domaine Jouard.
Het dessert (met ijs gevulde soesjes met chocoladesaus) viel erg in de smaak bij de meisjes in ons midden.
Wat een indrukwekkende dag: er zijn nauwelijks superlatieven te bedenken om de opgedane ervaringen in woorden te vatten.