Margôt vertelt over wijn

Oogst 2020 IJhorst

Vanmorgen besloten mijn druiven te oogsten: de druiven van mijn 4 stokken van het ‘hybrideras ‘regent’ waren rijp genoeg voor hun lot: de jampot! Mijn oogstverhaal: Oogst 2020

Proeven uit het vat van de Reestlandhoeve

Hoe romantisch is het om wijn te kunnen kopen bij de wijnboer in je eigen regio? Lees hier het verhaal over wijngaard De Reestlandhoeve bij mij om de hoek én een kijkje in de keuken van een Nederlandse wijnmakerij. Alle zintuigen staan op scherp tijdens de vatproeverij 2019 van de Reestlandhoeve: Proeven uit het vat.

Mijn wijnjaar 2019

Mijn wijnjaar 2019: Op de valreep van 2019 kan mijn eindejaarslijstje er ook nog wel bij. Fijn om nog even terug te bladeren in mijn geheugen en alle mooie, indrukwekkende, ontroerende, feestelijke, inspirerende en verbindende wijnmomenten van het jaar dat bijna achter ons ligt nog eens terug te halen uit het wijngeheugen. Een terugblik op mijn wijnjaar 2019.

Piemonte: Amore a prima vista: Amor schiet lukraak wat pijlen van verleiding uit zijn boog, je staat toevallig op de juiste plaats en wordt vol geraakt. Het overkwam mij in Piemonte! Lees hier mijn verhaal over Conterno Fantino: Piemonte a prima vista

Château Val Joanis, Pertuis – AOC Luberon: Château Val Joanis ligt goed verstopt aan de zuidkant van de Grand Luberon, zo ongeveer in de driehoek Villelaure – Ansouis – Pertuis. Wanneer je de toegangspoort aan de D973 door bent, slingert de weg nog bijna twee kilometer door het weelderige domein (400 ha): een vallei van wijngaarden, dennenbosjes en olijfbomen. Hier en daar verheft zich een cipres.  Voordat we het wijnheiligdom bereiken, maakt de weg nog een louterend ommetje door de wijngaarden. Een verhaal over de Rolls Roycewijn van de Luberon: Château Val Joanis, AOC Luberon.

Santé aux cigales: Kijk, daar staat ie dan: de fijne Provençaalse rosé die Renée Vonk-Hagtingius in het vooruitzicht stelde in haar blogje de soundtrack van de Provence. Een prijs voor mijn Nederlandse interpretatie van de protestsong van de Toulonaise band Aïoli. Een lied over verzet tegen verwende toeristen die denken alles maar naar hun hand te kunnen zetten, inclusief het al zo vreselijk korte (bovengrondse) leven van de cigale, de zangzicade. Direct maar een proefnotitie gemaakt van mijn trofee. Het hele verhaal lezen kan hier: Santé aux cigales.

Domaine les Vadons, Cucuron – AOC Luberon: Vader Régis Brémond had al druivenstokken staan, maar verkocht deze aan de cave cooperative in Cucuron. Zijn zoon Louis-Michel is zeer verbonden met het terroir en met Cucuron. Hij heeft een diepgewortelde drang om wijn te maken, het stokje dat hij van zijn vader heeft overgenomen, maar hij wil het beter doen. Kwalitatief betere én eerlijke wijn maken. Hij wil nadrukkelijk zijn eigen handtekening zetten. Meer weten over zijn wijn en het weerzien na 40 jaar? Lees dan Domaine les Vadons, Cucuron – AOC Luberon.

Vinoloog van de Wijnacademie: Ik weet inmiddels veel, maar eigenlijk weet ik nog helemaal niets. Het diploma is er, maar ik ben nog lang niet klaar. Aan het eind gekomen van een traject dat direct ook het begin is. In het beloofde wijnland is er nooit iets klaar: bij het bottelen van iedere fles wijn is de aanzet naar een volgende oogst alweer gemaakt. Wijnstudie is niet anders: het diploma is binnen, maar nu begint het pas: Vinoloog van de Wijnacademie.

Warm hart voor champagne: Tijdens een wijnreis Bourgogne en Champagne maakt een groep vinologen-in-opleiding nader kennis met wijnjournalist Gert Crum. Ik ben één van die gelukkigen. Zijn charisma en het nog altijd zeer beeldende college van enige maanden geleden is mijn geheugen binnengedrongen als de wortels van een wijnstok in de kalkbodem van Bourgogne, is in mijn brein opgezogen als water in de krijtpuisten van Champagne. Ik hing aan zijn deskundige, boeiend verhalende lippen tijdens het mobiel college in de bus. Bourgogne was het decor voor een boek van formaat dat eerder van zijn hand verscheen: La Domaine de la Romanée-Conti. Een prachtig boek, en – zo beloofde Gert ons plechtig – er was een nieuw werk in voorbereiding. Eveneens een lijvig boek, boordevol mooie informatie over champagne, Champagne-Le Réveil des Terroirs. Een verhaal over dit prachtige boek, over champagne, magische momenten in Reims en onuitwisbare herinneringen: Warm hart voor champagne.

Lodi ‘Old Ghost’ old vine Zinfandel 2014: “Je moet er wel iets bij eten”, vertrouwt Ibert van der Waal mij toe als hij mij de prijs van het kennisspelletje aan het eind van de les plechtig overhandigt. Een goede tip, want hij leerde ons al dat dit inderdaad geen lichtvoetige wijn is die zich solo laat drinken. Ik had de ‘Old Ghost’ nog wat langer in de fles kunnen laten, de wijn leent zich immers uitstekend om opgelegd te worden, maar mijn nieuwsgierigheid wint het van het geduld. Een mooie zomeravond (conform het advies met ‘iets te eten’ erbij) en dito gezelschap vormen een perfect moment om de oude geest uit de fles te bevrijden. Lees hier het hele verhaal van Lodi ‘Old Ghost’ old vine Zinfandel 2014.

Wijnreis Wijnacademie Bourgogne en Champagne, april 2017: Onwetend, nieuwsgierig en hongerig naar praktijkkennis, met een enorm ontzag voor Bourgogne & Champagne-specialist Gert Crum en oude rot in het vak Frank Jakobs, rollen ze een voor een de bus in. C’est parti, het schoolreisje 2.0 naar het mooiste wijnpretpark van de wereld kan beginnen!